Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltirken, not görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çıkardı. Açıklamada, söz konusu not artırımının makroekonomik ve dış kırılganlıkları azaltmada para politikası sıkılaştırmasının beklenenden daha fazla önden yüklenmesi de dahil olmak üzere, Haziran 2023’teki değişimden bu yana uygulanan politikaların dayanıklılığına ve etkinliğine olan güvenin artmasından kaynaklandığı bildirildi.
İngiliz ekonomist Timothy Ash’ten Fitch’in Türkiye kararıyla ilgili açıklama geldi. Zamanlama ilginç
Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltirken, not görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çıkardı. Açıklamada, bu artışın, Haziran 2023’ten bu yana uygulanan politikaların sağlamlığı ve etkinliğiyle ilgili güvenin artmasından kaynaklandığı vurgulandı. Bunlar arasında para politikasının daha güçlü bir şekilde uygulanması ve makroekonomik dengelerdeki iyileşme de bulunuyor.
İngiliz ekonomist Timothy Ash, Fitch’in Türkiye kararını değerlendirdi. Londra merkezli Bluebay Asset Management’dan Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Ash, Türkiye’nin kredi notunun artışının, son zamanlarda yapılan politika düzenlemelerinin etkisiyle hak ettiğini belirtti.
Ash’e göre, Fitch’in bu kararı, son dönemde Türkiye’nin yaşadığı ekonomik zorluklara rağmen geldiği için dikkat çekici bir zamanlama sergiliyor. Özellikle enflasyon ve döviz kurlarındaki baskının hissedildiği bir dönemde bu not artışı beklenmedik bir gelişme olarak nitelendirilebilir.
Fitch’in açıklamasında, Türkiye’nin kredi notunun yükseltilmesinin, uygulanan makro politikaların tutarlılığı ve Türkiye’nin enflasyonunda yaşanan belirgin düşüş gibi faktörlere dayandığı belirtildi.
Ash, enflasyon verisi ile lira ve rezervler üzerindeki baskı nedeniyle piyasaların son birkaç haftadır Türkiye çevresinde gergin olduğu göz önüne alındığında “zamanlamanın ilginç” olduğunu belirtti.